Måske kender du allerede eksemplet fra det britiske luftvåben under 2. verdenskrig. Uanset om du kender den eller ej, så tåler historien at blive gentaget. Eksemplet illustrerer nemlig, hvordan vi oftest tænker under pres i virksomheder, og hvad der gør forskellen på dem der får succes, og dem der fejler.
Under anden verdenskrig blev skudhuller på de hjemvendte fly registreret. Hurtigt viste der sig et tydeligt mønster på, hvor flyene blev ramt. Ledelsen beordrede derfor alle fly forstærket netop der, hvor de var mest udsatte. Matematikeren Abraham Wald gjorde dog opmærksom på, at det var en dårlig idé.

Ifølge Abraham Wald var der en indlysende årsag til, at netop disse fly var vendt hjem. Forklaringen var at disse fly havde undgået at blive ramt de kritiske steder. Netop derfor skulle flyene ikke forstærkes der, hvor der var skudhuller, men der hvor der ikke var skudhuller.
Pointen er, at vi i pressede situationer fokuserer på det, der er lige foran os. I vores iver efter at gøre noget for at stoppe et problem hurtigt, træffer vi forhastede konklusioner og igangsætter løsninger uden effekt. Vi handler ud fra det, vi umiddelbart kan se, eller som vi har data på.